Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Winnica Celtica

O nas

Winnica CELTICA usytuowana jest w otulinie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego u stóp magicznej góry Ślęży – kolebce plemion celtyckich, które przyniosły w te okolice umiejętność wytwarzania wina już w V w p.n.e. Pierwsze pisemne wzmianki o winiarstwie w tym miejscu pochodzą z bulli papieskich z XII w.

Plantacja założona jest na wschodnich stokach Góry Ślęży z południowo-wschodnią ekspozycją.

Doświadczenie zdobywaliśmy od 2010 roku eksperymentując na kupowanych winogronach i na tym co przynieśli dobrzy ludzie. Posiadamy ponad 5300 winorośli – 8 wiodących szczepów (Gewurztraminer, Solaris, Regent, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noire, Riesling, Johanniter, i kilka na próbę (Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat Ottonel). Uważamy, że Okolice Wrocławia to jedno z najlepszych stanowisk do uprawy winorośli dlatego zdecydowaliśmy się także na trudne i wymagające szczepy odmiany Vitis Vinifera takie jak Merlot. Winnicę traktujemy jako spełnienie marzeń o gospodarstwie rolnym, fascynację winiarstwem oraz sposobem na spokojną emeryturę.

Posiadamy także ok. 2000 krzaków czarnej porzeczki a wino z niej wytwarzane robi furorę wśród naszych klientów. Jesteśmy jedynym obecnie na Dolnym Śląsku producentem wina z czarnej porzeczki, owocu który w naszym mniemaniu jest dramatycznie niedoceniony! W procesie produkcji wina zachowuje bogactwo dobrych dla człowieka czynników: witamina C, magnez, potas, błonnik, polifenole, antocyjany (antyoksydanty), kwasy OMEGA-3 i 6. Prawdopodobnie wino z czarnej porzeczki jest zdrowsze niż z winogron! Chcemy promować czarną porzeczkę.

Nasze wino SABAT jest produkowane w zabytkowym budynku Starej Gazowni w Sobótce (z 1902 roku). Oprócz imprez okolicznościowych, eventów i degustacji w pomieszczeniu winiarni remontujemy także część socjalną z 5 pokojami dwuosobowymi. W ofercie posiadamy obecnie ponad 16 rodzajów win gronowych oraz wina owocowe ( z porzeczki, mali, czereśni, śliwek).


Pomysł na biznes:

Najpierw zafascynowało nas wino. Potem winiarstwo i stare beczki. Gdzieś wino trzeba było wytwarzać i przechowywać. Tak zaczęła się wielka przygoda!

Historia:

Kilka lat temu zaraziliśmy się bieganiem i niemal równocześnie winiarstwem. Znajomi pili, chwalili (pewnie z grzeczności), trzeba było robić coraz więcej, a że wódki ani piwa nie pijamy, taniej było robić własne wino niż kupować w markecie. Zaczęliśmy się wgryzać w temat, czytać książki i przeglądać internet.

O produkcji:

Praca w winnicy zaczyna się w styczniu od cięcia krzewów, następnie żmudna pielęgnacja nawożenie gleby, redukcja liści i nierówna walka z chwastami oraz szpakami :). I w końcu nadchodzi wrzesień, więc czas na zbiory. Od tego momentu zaczynamy mielenie, wyciskanie, fermentowanie i przelewanie.

Czym wyróżniają się nasze produkty?:

Winem z którego jesteśmy bardzo dumni jest LUNA, czyli wino wyprodukowane z winogron pozostających kilka tygodni po zbiorach na krzewach.

Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:

Produkt nie jest sezonowy.

Produkty:

W naszej ofercie znajdziecie przede wszystkim wina gronowe, czerwone, różowe i białe, ale także unikatowe wino porzeczkowe, malinowe i wieloowocowe.

Doradztwo w sprzedaży:

Doradzamy w sprzedaży. W doradztwie bezpośrednim, podczas degustacji i w opisach wina sklepu internetowego.

Usługi:

Świadczymy usługi hotelarskie, cateringowe i szkoleniowe z zakresu winiarstwa.

Współpraca z klientami:

Cenimy sobie kontakt bezpośredni z klientami.

Dowód społeczny:

Priorytetem dla nas jest zadowolenie klientów, ale oczywiście miło nam, gdy nasze wina zdobywają wyróżnienia. Poniżej kilka z nich: - Złoty medal - Merlot 2019 (IX Konkurs Polskich Win Jasło 2022) - Złoty medal - Regent 2019 (WINOPL Konkurs Win Polskich 2022) - Srebrny medal - Sauvignon Blanc 2022 (X Konkurs Polskich Win Jasło 2023) - Złoty medal i Champion - LUNA (WINOPL Konkurs Win Polskich 2024) - Srebrny medal - Tramus 2022 (WINOPL Konkurs Win Polskich 2024)

Menu dostępności ✖

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor