O nas
Winnica CELTICA usytuowana jest w otulinie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego u stóp magicznej góry Ślęży – kolebce plemion celtyckich, które przyniosły w te okolice umiejętność wytwarzania wina już w V w p.n.e. Pierwsze pisemne wzmianki o winiarstwie w tym miejscu pochodzą z bulli papieskich z XII w.
Plantacja założona jest na wschodnich stokach Góry Ślęży z południowo-wschodnią ekspozycją.
Doświadczenie zdobywaliśmy od 2010 roku eksperymentując na kupowanych winogronach i na tym co przynieśli dobrzy ludzie. Posiadamy ponad 5300 winorośli – 8 wiodących szczepów (Gewurztraminer, Solaris, Regent, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noire, Riesling, Johanniter, i kilka na próbę (Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat Ottonel). Uważamy, że Okolice Wrocławia to jedno z najlepszych stanowisk do uprawy winorośli dlatego zdecydowaliśmy się także na trudne i wymagające szczepy odmiany Vitis Vinifera takie jak Merlot. Winnicę traktujemy jako spełnienie marzeń o gospodarstwie rolnym, fascynację winiarstwem oraz sposobem na spokojną emeryturę.
Posiadamy także ok. 2000 krzaków czarnej porzeczki a wino z niej wytwarzane robi furorę wśród naszych klientów. Jesteśmy jedynym obecnie na Dolnym Śląsku producentem wina z czarnej porzeczki, owocu który w naszym mniemaniu jest dramatycznie niedoceniony! W procesie produkcji wina zachowuje bogactwo dobrych dla człowieka czynników: witamina C, magnez, potas, błonnik, polifenole, antocyjany (antyoksydanty), kwasy OMEGA-3 i 6. Prawdopodobnie wino z czarnej porzeczki jest zdrowsze niż z winogron! Chcemy promować czarną porzeczkę.
Nasze wino SABAT jest produkowane w zabytkowym budynku Starej Gazowni w Sobótce (z 1902 roku). Oprócz imprez okolicznościowych, eventów i degustacji w pomieszczeniu winiarni remontujemy także część socjalną z 5 pokojami dwuosobowymi. W ofercie posiadamy obecnie ponad 16 rodzajów win gronowych oraz wina owocowe ( z porzeczki, mali, czereśni, śliwek).
Pomysł na biznes:
Najpierw zafascynowało nas wino. Potem winiarstwo i stare beczki. Gdzieś wino trzeba było wytwarzać i przechowywać. Tak zaczęła się wielka przygoda!
Historia:
Kilka lat temu zaraziliśmy się bieganiem i niemal równocześnie winiarstwem. Znajomi pili, chwalili (pewnie z grzeczności), trzeba było robić coraz więcej, a że wódki ani piwa nie pijamy, taniej było robić własne wino niż kupować w markecie. Zaczęliśmy się wgryzać w temat, czytać książki i przeglądać internet.
O produkcji:
Praca w winnicy zaczyna się w styczniu od cięcia krzewów, następnie żmudna pielęgnacja nawożenie gleby, redukcja liści i nierówna walka z chwastami oraz szpakami :). I w końcu nadchodzi wrzesień, więc czas na zbiory. Od tego momentu zaczynamy mielenie, wyciskanie, fermentowanie i przelewanie.
Czym wyróżniają się nasze produkty?:
Winem z którego jesteśmy bardzo dumni jest LUNA, czyli wino wyprodukowane z winogron pozostających kilka tygodni po zbiorach na krzewach.
Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:
Produkt nie jest sezonowy.
Produkty:
W naszej ofercie znajdziecie przede wszystkim wina gronowe, czerwone, różowe i białe, ale także unikatowe wino porzeczkowe, malinowe i wieloowocowe.
Doradztwo w sprzedaży:
Doradzamy w sprzedaży. W doradztwie bezpośrednim, podczas degustacji i w opisach wina sklepu internetowego.
Usługi:
Świadczymy usługi hotelarskie, cateringowe i szkoleniowe z zakresu winiarstwa.
Współpraca z klientami:
Cenimy sobie kontakt bezpośredni z klientami.
Dowód społeczny:
Priorytetem dla nas jest zadowolenie klientów, ale oczywiście miło nam, gdy nasze wina zdobywają wyróżnienia. Poniżej kilka z nich:
- Złoty medal - Merlot 2019 (IX Konkurs Polskich Win Jasło 2022)
- Złoty medal - Regent 2019 (WINOPL Konkurs Win Polskich 2022)
- Srebrny medal - Sauvignon Blanc 2022 (X Konkurs Polskich Win Jasło 2023)
- Złoty medal i Champion - LUNA (WINOPL Konkurs Win Polskich 2024)
- Srebrny medal - Tramus 2022 (WINOPL Konkurs Win Polskich 2024)