O nas
USIA SIUSIA powstała w 2020 roku, Tworzą ją dwie zwariowane kobiety matka i córka, które kochają polską kulturę ludową jej bogactwo, różnorodność i piękno. Zależy nam by doceniać to co polskie nawiązywać do tradycji i natury. Krzewić kulturę ludową i wytwarzać wyroby rękodzielnicze
Podkreślić swój indywidualizm oraz zaakcentować sprzeciw wobec masowej produkcji.
Pomysł na biznes:
Narodził się z potrzeby serca za tym co ulotne.. Robienie przetworów
to styl bycia mający coś z nostalgii za tym co minione.
My traktujemy robienie przetworów jako przyjemność, a nawet sztukę a nie konieczność..Tylko wtedy będą znakomite, a w swoim smaku oddadzą całą miłość i dobry nastrój gospodyni.
Historia:
Jak ktoś kiedyś o mnie powiedział" śpiewa ,tańczy ,recytuje i w kuchni się realizjue".Stało się moją siłą napędową.
w 2020 roku ze względu na kłopoty zdrowotne i pandemię.Byłam zmuszona zostawić to co kocham po 25 latach przestałam prowadzić Zespół Pieśni i Tańca " Bystrzyca"
i co dalej robić ?
Babcia z mamą wpoiły mi , iż pełna spiżarnia jest oznaką wzorowo prowadzonego gospodarstwa domowego..Dzieci stwierdziły dziel się nadwyżkami i tak się zaczęło.
. Tworzymy je z pasją tak od serducha dla rodziny i dzielimy się z wami naszą dalszą rodziną.
O produkcji:
Chcę przede wszystkim zachować dla kolejnych pokoleń prawdziwe smaki domowych przetworów. .Moje skarby zamykam w szklanych słoiczkai butelkach by móc ponownie opakowanie wykorzystać. Nasze inspiracje zależą od urodzaju, który w każdym sezonie jest inny. Powoduje to, że produkuję krótkie serie roduktów. Większość owoców wykorzystywanych do produkcji przetworów zbieramy z córką samodzielnie z ogrodu czy warzywniaka, dostajemy od znajomych czy sąsiadów mówiąc masz przerób by się nie zmarnowało.,
Wszystko jest ręcznie robione w zaciszu domowym począwszy od zbioru owoców, warzyw, ziół po etykiety i ozdoby słoiczka.
Czym wyróżniają się nasze produkty?:
Przetwory to magia wymagająca czasu z dodatkiem szczypty cierpliwości.
Są one pozbawione konserwantów. sztucznych barwników i aromatów wydobywamy smak długo je smażąc by uzyskały odpowiednią gęstość. Są tworzone z mozołem ale to wszystko po to by zachować smak i aromat.
Warzywa i owoce rosną na nawozie gołębim i kurzym z własnej produkcji. Mąż jest hodowcą gołębi pocztowych a szwagierka kur.
!00 procent owoców +cukier i przyprawy oraz sok z cytryny lub pomarańczy i, tajemnice babci i włożone serducho= PYCHOTA . Mniam!!!
Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:
Kiedy państwa najdzie ochota oraz jak jest potrzeba. Trzeba je pokochać wtedy smakują najlepiej. . Tylko trzeba pamiętać iż w zależności od zebranej ilości nie zawsze mogą być dostępne..Przerabiam to co zbiorę więc nie są to wielkie ilości, . Dbam o jakość i smak .
Produkty:
Wytwarzam tradycyjne konfitury z owoców sezonowych lecz nie mniej smakowite i oryginalne są te smażone z warzyw i owoców egzotycznych. Produkuję soki i syropy z ziół i owoców domowych i leśnych w zależności ile mi starczy czasu.
Obrodzą pomidory i cukinia powstaną KECZUPY, przeciery lub w całości zagotowane w słoiczku. Paprykę dostanę od sąsiada robię AJWAR..
Czosnek , cebula i chrzan obrodzi + miód z sąsiedzkiej pasieki powstanie OKSYMEL ZIOŁOMIÓD Z POKRZYWY gdy zostanę nią poparzona.
Podróże kształcą zakochałam się w CHUTEY taka konfitura na ostro.
Doradztwo w sprzedaży:
Jeżli posiadana wiedza na to pozwala to tak . Chętnie się dzielę tym co wiem.
Usługi:
Prowadzę warsztaty taneczne jeśli jest taka potrzeba.
Polskie zwyczaje i obrzędy są mi bliskie sercu.
Wszystko co związane z kulturą ludową jest dla mnie ważne.
Druga pasja to dekupaż dający moc satysfakcji Zero wiadomości jak łączyć kolory ale chęci były więc zaczęłyśmy coś próbować. Czas nauki i zabawy z dekupażem był dla nas bezcenny gdy połknęłyśmy bakcyla wpadłyśmy jak śliwka w kompot i tak powstały pierwsze prace- przedmioty z duszą nie komercjalizacja tylko to co nam w duszy grało. Jest on teraz lekiem na całe zło. Wsiadając do tego artystycznego pociągu zapominamy o całym świecie , który został za drzwiami naszej pracowni .Ta technika, pozwala nam na nieograniczone możliwości kreacji i wyrażania swoich pragnień i tęsknot. Wiele naszych prac posiada indywidualny charakter artysty hobbysty , kiedy nadajemy ozdobionemu przedmiotowi unikalny charakter. Największą naszą satysfakcją jest gdy słyszymy od naszych klientów słowa uznania.
Więć też zapraszamy do tego artystycznego pociągu.Piekę chleb na zakwasie. w zależności od potrzeb rodzinnych ciasta, ciasteczka, Kobieta pracująca żadnej pracy się nie boję.
w zależności od potrzeb dostosowuję się jak kameleon.
Współpraca z klientami:
Jestem członkiem bractwa rycerskiego Śląskiej Komandorii Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą. Podczas turniejów nawiązuję różne relacje zklientami. Najwększą satysfakcję mi sprawia gdy podczas degustacji przez dzieci konfitur warzywnych mówią ALE DOBRE. Mama przewraca oczami i mówi on /ona taki niejadek.
Współpracuję z Lokalną Grupą Działania " Szlakiem Granitu" z Dobromierza,
Dowód społeczny:
Niestety nie posiadam. Zadowolenie klienta jest największym certyfikatem.