Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk

O nas

Przetwórstwo Farmerskie SERY SLUBOWSKIE Igor Pietrzyk, to rzemieślnicza serowarnia wytwarzające szeroką gamę produktów z mleka krowiego pochodzącego od krów rasy JERSEY z własnej hodowli. W obecnej chwili wytwarzamy mleko, sery twarogowe, twarożkowe, sery kwasowo-podpuszczkowe niedojrzewające, sery kwasowo-podpuszczkowe dojrzewające, sery podpuszczkowe, sery parzone, ser typu FETA, ser PANEER, sery wędzone smakowe i naturalne, masło i masła smakowe, śmietanę, jogurt, kefir, maślankę, sery w zalewie olejowej oraz sery z porostem pleśni.


Pomysł na biznes:

Pomysł narodził się ponad 14 lat temu podczas pobytu na imprezie handlowej gdzie klientom proponowano żywność wysokiej jakości w przeważającej części pochodzącej z własnych gospodarstw i własnej produkcji. Produkty, które wówczas kosztowałem, znacząco odbiegały od żywności wysoko przetworzonej dostępnej wówczas na rynku spożywczym. Postanowiłem sprawdzić swoje możliwości i umiejętności i rozpocząć wytwarzanie serów gdyż miałem dostęp do prawdziwego wiejskiego mleka. Zabawa przerodziła się w hobby a następnie w działalność gospodarczą, której zwieńczeniem było powstanie firmy Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOEWSKIE Igor Pietrzyk.

Historia:

Wytwarzanie serów rozpocząłem w domowej kuchni od przerabianie 10-20 litrów mleka tygodniowo. Mleko pochodziło od lokalnego gospodarza, który miał dwie krowy a mlekiem musiał obdzielić 10 osób. Po nabyciu podstawowych umiejętności i odbyciu szeregu kursów i szkoleń (lata 2010/2011, to był początek serowarstwa rzemieślniczego w Polsce), podjąłem decyzję o rozpoczęciu oficjalnej działalności związanej z przetwarzaniem mleka i produkcją serów. Do tego celu zostało zaadoptowane pomieszczenie gospodarskie znajdujące się na terenie gospodarstwa rolnego z lokalizacją we wsi Ślubów w gminie Góra. Po zarejestrowaniu serowarni i zakupie paru kociołków przeszedłem na przerabianie około 100-150 litrów mleka tygodniowo. Taka ilość przetwarzanego mleka a co za tym idzie wytwarzanie sera, pozwoliła mi na wejście do kilku restauracji i hoteli z Wrocławia. Kolejnym przełomem był zakup w 2014 roku specjalistycznego kotła serowarskiego, za pomocą którego mogłem przerabiać od 300-600 litrów mleka tygodniowo. To był też czas, dużego zainteresowania żywnością wysokiej jakości a co za tym idzie znaczącego wzrostu liczby klientów. Taki stan rzeczy doprowadził do decyzji o kolejnym etapie rozbudowy serowarni w specjalistyczne urządzenia do przerobu mleka. Duży kocioł serowarski tym razem 500 litrowy pozwala na przerabianie łącznie 800 litrów ale już dziennie. Kolejnym naturalnym etapem było podjęcie decyzji o posiadaniu własnego stada krów mlecznych. Po wielu przemyśleniach, padło na krowy rasy Jersey. To niezbyt duże zwierzęta dające mleko o niezwykłych parametrach: zawartość tłuszczu nawet do 5,6% a białka do 3,9%. Mleko o takich walorach fizyko chemicznych pozwala na wyprodukowanie serów o niepowtarzalnym smaku i najwyższych parametrach jakościowych.

O produkcji:

W obecnej chwili wytwarzamy produkty mleczne z mleka pochodzącego z własnej hodowli od krów rasy Jersey, które mają do swojej dyspozycji pokarm pochodzący również z własnych upraw. Asortyment wytwarzanych produktów mlecznych dostępny jest przez cały rok a jedynym ograniczeniem w dostępności asortymentowej jest czas potrzebny na dojrzenie sera. Szczególnie polecamy sery kwasowo-podpuszczkowe GOUDA występujące zarówno w wersji naturalnej jak i z licznymi dodatkami np: skórka z pomarańczy, chilli, czosnek niedźwiedzi, pieprz kolorowy młotkowany, czarnuszka, kozieradka, orzech włoski czy marchewka a także ser Tylżycki oraz wysoko dogrzewany ser Górski.

Czym wyróżniają się nasze produkty?:

Produkty wytwarzane w serowarni SERY ŚLUBOWSKIE, pochodzą w całości z własnego mleka od krów z własnej hodowli, gdzie dobrostan zwierząt stawiany jest na pierwszym miejscu. Krowy chowane są w systemie wolnostanowiskowym ze stałym dostępem do łąki i wybiegu, to one decydują gdzie w danej chwili chcą przebywać i co robić. Wszystkie nasze produkty wytwarzamy z pasją z zachowaniem dobrych praktyk produkcji. Od 2011 roku jesteśmy pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii i przez cały ten okres nie było pod naszym kierunkiem żadnych negatywnych uwag. Co za tym idzie, można stwierdzić, że nasze produkty są ZDROWE i z pewnością smaczne.

Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:

Tok produkcyjny ustalony jest w taki sposób, że rozpoczynamy od poniedziałku i to w tym terminie lub najlepiej w niedzielę korzystając z powiadomienia SMS-em (604433373) lub drogą mailową ([email protected]) można składać zamówienia na artykuły posiadające krótki termin przydatności (produkcja pod zamówienie). Tak jest w przypadku całej galanterii mlecznej (masło, śmietana, jogurty, kefiry, mleko, twarogi i twarożki), serów kwasowo-podpuszczkowych niedojrzewających, serów podpuszczkowych świeżych. Pozostały asortyment w tym sery parzone (ser GRILLOWY), ser Sałatkowy typu FETA, sery kwasowo-podpuszczkowe dojrzewające, sery kwasowo-podpuszczkowe wędzone, sery podpuszczkowe wędzone dostępne są w ciągłej sprzedaży.

Produkty:

Obecnie wytwarzamy: - sery kwasowo-podpuszczkowe niedojrzewające w wielu smakach - ser twarogowy -ser twarożkowy -ser sałatkowy typu FETA dojrzewający - ser GRILLOWY typu Halloumi - sery kwasowo-podpuszczkowe GOUDA naturalne i smakowe: ze skórką z pomarańczy, chilli, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, pieprz kolorowy młotkowany, orzech włoski czy marchewka. - ser kwasowo-podpuszczkowy TYLŻYCKI - ser kwasowo-podpuszczkowy wysoko dogrzewany GÓRSKI - ser podpuszczkowy naturalny BUNDZ - sery kwasowo-podpuszczkowe wędzone: chrzanowy, czosnkowy, paprykowy - ser podpuszczkowy wędzony - masło - rolada maślana czosnkowa, włoska (pomidor, czosnek, bazylia) - śmietana słodka i zakwaszana (bez KARAGENU) - jogurt - kefir - mleko - kulki twarożkowe w zalewie olejowej

Doradztwo w sprzedaży:

Zawsze jesteśmy w stanie doradzić potencjalnemu klientowi bez względu na to czy jest odbiorcą indywidualnym czy instytucjonalnym (restauracje, hotele), co w jego przypadku j będzie najkorzystniejsze i z czego będzie najbardziej zadowolony. Wystarczy, że klienta zasugeruje nam czego oczekuje a postaramy się dobrać tak ofertę, aby był w 100% zadowolony.

Usługi:

Po wcześniejszym zamówieniu terminu, i ustaleniu ilości osób istnieje możliwość zorganizowania degustacji serowej na miejscu połączonej z drobnym poczęstunkiem.

Współpraca z klientami:

W obecnej chwili na stałę współpracujemy z kilkunastoma restauracjami i hotelami z terenu Wrocławia np.: ART HOTEL, HOTEL PLAZA, HOTEL SCANDIK, SIEĆ HOTELI Q HOTEL, HOTEL M-GALERY, HOTEL HILTON, HOTEL HASTON, ARCHE HOTEL, HOTEL WYNDHAM, RESTAURACJA WARSZTAT, RESTAURACJA 4 PORY ROKU, HOTEL ZAMEK TOPACZ, RESTAURACJA SŁODOWA, HOTEL RESTAURACJA AZYL a także z kilkoma sklepami prowadzącymi sprzedaż żywności wysokiej jakości np.: SKLEP BAZAREK WARZYWA I OWOCE, SKLEP DOLNOŚLĄSKA ZIELONA DOLINA (Hala Targowa) oraz SKLEP ZAOWOCOWANI

Dowód społeczny:

Produkty serowarni SERY ŚLUBOWSKIE były kilkanaście wyróżniane i kilka razy zdobywały pierwsze miejsce w czasie konkursu organizowanego w ramach EUROPY na WIDELCU, kilkakrotnie wyróżniane i trzy krotnie zdobywały ZŁOTĄ PERŁE w ramach konkursu organizowanego przez KULINARNE DZIEDZICTWO DOLNEGO ŚLĄSKA, trzykrotnie zdobywały medale w ramach konkursu GIOOD CHISSE gdzie oceniającymi są szefowie kuchni znanych i cenionych na rynku hoteli i restauracji

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor