Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu

O nas

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu istnieje już ponad 60 lat i do dzisiaj kontynuuje chlubne tradycje polskiego mleczarstwa w zakresie produkcji artykułów nabiałowych metodami tradycyjnymi.

Dzisiaj proces produkcji w pełni spełnia najwyższe kryteria Unii Europejskiej i w każdym momencie podlega ciągłej kontroli i analizie, a w produkcji nie stosujemy żadnych dodatków i komponentów, dzięki czemu artykuły nabiałowe mają nadzwyczajne walory smakowe i organoleptyczne.

Nie bez znaczenia dla ich jakości jest znakomity surowiec, ponieważ Zakład usytuowany jest wśród pól i dużego kompleksu leśnego pozbawionych przemysłu zanieczyszczającego środowisko naturalne.

Tradycyjne masło, twarogi, śmietany i śmietanki oraz maślanka, według oceny naszych klientów wyróżniają je spośród wielu innych, dostępnych na polskim rynku, za ich naturalność.

Realizując w ostatnich latach złożony proces modernizacyjno – inwestycyjny przyjęliśmy strategię utrzymywania i rozwijania produkowanego asortymentu artykułów nabiałowych, według technologii znanej wielu pokoleniom polskich rolników.

W swoich planach określiliśmy główne cele mające wyznaczać kierunki dalszego rozwoju:

  • utrzymujemy proekologiczny, zgodny z tradycjami polskiego mleczarstwa proces produkcji;
  • dbamy o zdrowie klientów nie stosując żadnych dodatków i komponentów;
  • wspieramy producentów mleka rzeczowo, ale także szkolimy oraz poszerzamy ich wiedzę w zakresie hodowli bydła mlecznego;
  • wzbogacamy asortyment produkowanych wyrobów sięgając do tradycji polskiego mleczarstwa;
  • w działalności modernizacyjno – inwestycyjnej uwzględniamy ochronę środowiska naturalnego;
  • aktywnie uczestniczymy w różnych przedsięwzięciach, w celu promowania naszych wyrobów oraz znaku towarowego.
  • jesteśmy niezawodni, terminowi i realizujemy wszystkie zamówienia złożone w naszym zakładzie;

Dowód społeczny:

Efektem wdrażania postępu technologicznego, modernizacji Zakładu oraz nadzwyczajnej jakości produkowanych artykułów nabiałowych są również nadzwyczajne sukcesy Naszego Zakładu w ostatnich latach:W 2005 roku otrzymaliśmy wyróżnienie w XI edycji „Oleśnickiego Sukcesu Gospodarczego” w kategorii „Najlepsza Powiatowa Firma Produkcyjna lub Usługowa zatrudniająca do 250 osób”.W 2009 roku „FORBES” umieścił nas na liście „Diamentowych zakładów” Dolnego Śląska” za wiarygodności, rentowność, wysoką płynność bieżącą, nie zaleganie z płatnościami oraz wykazanie się dodatnim wynikiem finansowym i wartością kapitałów własnych w latach 2007–2009.W 2011 roku, podczas majowej, XV. Krajowej Oceny Masła i Produktów Wysokotłuszczowych w Lublinie, I. miejsce w Polsce i złoty medal zdobyło międzyborskie „masło tradycyjne”, w kategorii „masła tradycyjnego”.W lipcu 2011 roku, kolejny już raz, uzyskujemy certyfikaty ogólnopolskie „Poznaj Dobrą Żywność” na „masło tradycyjne, twaróg śmietankowy, śmietanę 12% i 18%”, które Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył uroczyście podczas programu „Kocham cię Polsko” 30 września ubiegłego roku.W 2012, 2013, 2014, 2015 roku., znak „Dziedzictwo kulinarne – Dolny Śląsk” otrzymała OSM za „… jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu” i potwierdza fakt produkowania przez Zakład, od kilkudziesięciu lat, artykułów nabiałowych, zgodnie z technologią znaną wielu pokoleniom polskich rolników.21 marca 2012 otrzymaliśmy zaszczytny tytuł i statuetkę „Orzeł Agrobiznesu 2012”. Ważnym osiągnięciem było nominowanie w kwietniu 2012 roku „masła tradycyjnego” do Godła „Teraz Polska” przez Kapitułę Polskiego Godła Promocyjnego.26 maja 2012 roku zaprezentowaliśmy najnowszy produkt, „tort twarogowy”, na Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” zorganizowanym w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest to produkt proekologiczny, o wyjątkowych walorach smakowych oraz delikatnej strukturze, a wykonany według staropolskiej metody. W dniach 8-11 październik 2012 roku „masło tradycyjne” wyróżniono złotym medalem na Targach „POLAGRA – FOOD” w Poznaniu, a „twarogi” i „maślanka” po raz kolejny otrzymały polski znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność”. W listopadzie 2012 roku, na „XXI Targach Mleczarskich MLEKO-EXPO 2012”, nasza OSM uhonorowana została następującymi nagrodami i tytułami:  Głosami publiczności tytuł „Twarogowego HIT-u” został przyznany za „ser twarogowy półtłusty”.  Za najwyższą jakość statuetkę i złoty medal otrzymało „masło tradycyjne”.  „Najlepszy z najlepszych” w kategorii „natura” tytuł „super produktu mleczarskiego 2012 roku” i puchar otrzymało „masło tradycyjne”.  Za wysoką jakość statuetkę i nagrodę otrzymał „ser twarogowy półtłusty”.30 grudnia 2012 w programie TVP Wrocław pt. „Teraz Wieś” ukazano naszą Spółdzielnię jako wzór racjonalnego wykorzystania środków unijnych w istotnym stopniu kształtujących sukces gospodarczy. W połowie roku 2013 „masło tradycyjne” otrzymało znak „Jakość i Tradycja” promujący produkty wysokiej jakości oraz posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii, produkowane przez co najmniej dwa pokolenia (ok. 50 lat!!!). W dniach 14-15 września 2013 roku podczas „Festiwalu Serów i Twarogów” polskiego mleczarstwa w Olsztynie, otrzymaliśmy: - Tytuł „HIT-u Twarogowego” i statuetkę laureata przyznane przez komisję dla „twarogu” produkowanego metodą tradycyjną; - Nagrodę publiczności w postaci statuetki i tytułu „Twarogowego KRÓLA” dla „sera twarogowego półtłustego” produkowanego metodą tradycyjną.10 maja 2014 roku, podczas XVI Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych we Wrocławiu, nasze „masło tradycyjne” otrzymało I. miejsce i złoty medal.29 września 2014 roku, podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „POLAGRA-FOOD” w Poznaniu, „ser twarogowy półtłusty” zdobywa „złoty medal”.23 lutego 2016 roku, Kapituła „Wielkopolskiego Gospodarczo – Samorządowego HIT -a”, nagrodziła Naszą Spółdzielnię „Rubinowym HIT -em” za dotychczasowe osiągnięcia rynkowe oraz za najwyższą jakość produkowanego nabiału.Za „zachowanie tradycyjnej produkcji nabiału oraz rozwój regionalnych tradycji kulinarnych w zakresie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji produktów regionalnych a także za przyczynianie się do promocji naszego regionu”, 5 kwietnia 2016 roku, wicemarszałek województwa dolnośląskiego wręczyła nam po raz kolejny certyfikat „Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk”.3 czerwca 2016 roku, Kapituła festiwalu kulinarnego „Europa na Widelcu” z udziałem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, przyznała tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016” dla „masła tradycyjnego” z Naszej Spółdzielni.25 września, podczas „Międzynarodowych Targów Poznańskich”, zostaliśmy laureatem konkursu o „Medal Targów Smaki Regionów 2016” za „twaróg klinek międzyborski”. W 2017 roku Prezes OSM znalazła się wśród 100 najbardziej przedsiębiorczych kobiet w Polsce.24 lutego 2018 roku podczas uroczystej gali połączonej z wręczaniem nagród „Gospodarczo - Samorządowego HIT-a Regionu” w Poznaniu, za „walory smakowo - jakościowe linii PREMIUM – masła międzyborskiego, maślanki międzyborskiej i sera klinka międzyborskiego” otrzymaliśmy statuetkę oraz dyplom.17 kwietnia 2018 roku, podczas „XVII Krajowej Oceny Masła i Produktów Wysokotłuszczowych” w Rzeszowie, otrzymaliśmy medal za zajęcie I miejsca, za „masło osełka międzyborska”.8 maja 2018, dyplom potwierdzający przyznanie znaku jakości PDŻ dla twarogu chudego, wręczył Sekretarz Stanu, Jacek Bogucki, Prezes Naszej Spółdzielni, podczas Międzynarodowych Targów „POLAGRA FOOD” (Targi Wyrobów Spożywczych) w Poznaniu.W październiku 2018 otrzymaliśmy certyfikat „Zielonej Doliny” na masło tradycyjne, w ramach pierwszej edycji nadania znaku „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.15 lutego 2019 otrzymujemy w Poznaniu „Platynowy HIT 2019” za walory smakowe i jakościowe tortu twarogowego produkowanego w oparciu o wieloletnie, polskie tradycje, z zachowaniem „czystej etykiety”.W marcu 2019 roku dwutygodnik „FORBES”, po raz drugi umieścił Naszą Spółdzielnię na liście „Diamentowych zakładów” Dolnego Śląska” za wiarygodności, rentowność, wysoką płynność bieżącą, niezaleganie z płatnościami oraz wykazanie się dodatnim wynikiem finansowym i wartością kapitałów własnych w latach 2016–2018.W grudniu 2019 roku „PULS BIZNESU” przyznał Naszej Spółdzielni prestiżowy tytuł „Gazela Biznesu”, odzwierciedlający dobrą reputację oraz wiarygodność firmy, która dzięki dynamicznemu rozwojowi doskonale dają sobie radę nawet wśród znacznie większych konkurentów.27.02.2020 podczas Gospodarczo-Samorządowego HIT-a Regionów w Poznaniu otrzymaliśmy dla Zakładu statuetkę kryształową „PLATYNOWY HIT” i dyplom za „zbudowanie silnej marki OSM MIĘDZYBÓRZ, dzięki produkcji najwyższej jakości przetworów mlecznych w 2019 roku”.Indywidualną statuetkę kryształową i dyplom „HIT Promocja Regionu 2019” dla Pani Prezes, za „osobiste zaangażowanie w rozwój gospodarczy regionu”. Na ponad 300 zakładów, firm, instytucji biorących udział w tym konkursie tylko 6 osób uhonorowano tą nagrodą.

Menu dostępności ✖

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor