O nas
MŁYN MIERCZYCE to wyjątkowe miejsce, gdzie zboże od lokalnych rolników mieli się tradycyjnymi metodami, w tym także zboże z pradawnych odmian – orkiszu, płaskurki czy samopszy, które mają właściwości prozdrowotne. W niczym nie przypomina wielkich, przemysłowych zakładów, gdzie mąkę produkuje się na masową skalę, dodając do niej konserwanty i polepszacze.
Historia:
Firmę prowadzi Sebastian Walaszczyk – czwarte już pokolenie młynarskiej rodziny Walaszczyków. Pasję do młynarstwa ma we krwi. Młynarzem był jego pradziadek, dziadek i ojciec. Jako kontynuator rodzinnej tradycji samodzielnie kontroluje każdy etap produkcji mąki – może właśnie dlatego jest taka wyjątkowa, a wypieki z niej mają naprawdę niezapominany smak.
O produkcji:
Rodzina przekazywała sobie z pokolenia na pokolenie nie tylko wiedzę o tym, jak mielić mąkę, i stare podręczniki młynarstwa, ale także wiedzę o tym, jak naprawiać i konserwować ten zegarmistrzowski mechanizm.Dziś firmę prowadzi Sebastian Walaszczyk – czwarte już pokolenie młynarskiej rodziny Walaszczyków. Pasję do młynarstwa ma we krwi. Jako kontynuator rodzinnej tradycji samodzielnie kontroluje każdy etap produkcji mąki – może właśnie dlatego jest taka wyjątkowa, a wypieki z niej mają naprawdę niezapominany smak.
Czym wyróżniają się nasze produkty?:
MŁYN MIERCZYCE to wyjątkowe miejsce, gdzie zboże od lokalnych rolników mieli się tradycyjnymi metodami, w tym także zboże z pradawnych odmian – orkiszu, płaskurki czy samopszy, które mają właściwości prozdrowotne. W niczym nie przypomina wielkich, przemysłowych zakładów, gdzie mąkę produkuje się na masową skalę, dodając do niej konserwanty i polepszacze.
Produkty:
mąki, makarony, kasze, otręby,