O nas
Sery Łomnickie , to firma rodzinna usytuowana w Łomnicy, w samym sercu Karkonoszy. Mamy 20 letnią historię, hodowaliśmy kozy a obecnie kupujemy także mleko od innych hodowców, a z ich mleka wytwarzamy wyjątkowe produkty. Sery wytwarzamy metodą naturalną z mleka koziego, krowiego i owczego. Nie używamy chemii lub pestycydów.
Jakość to nasz priorytet. Nasza serowa podróż rozpoczęła się 20 lat temu i dzisiaj jesteśmy w stanie przerobić 700 l mleka dziennie, zamieniając je w szeroką gamę produktów mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry, masło, twarogi i sery długodojrzewające. W Łomnickiej Hali Mlecznej udało nam się stworzyć innowacyjne miejsce dla turystów, gdzie przez przeszkloną szybę widoczna jest cała produkcja i dojrzewalnia serów a w małej kawiarence można wypić dobrą kawę i zjeść jakiś serowy przysmak zaś w sklepie kupić nasze wyroby i produkty regionalne: wina, miody, konfitury. Ciągle szukamy nowych smaków i nowych technologii. Zapraszamy do zakupów i do odwiedzenia nas w Łomnickiej Hali Mlecznej
Bożena Sokołowska
www.serylomnickie.pl
[email protected]
Historia:
Humanistka i elektronik, znudzeni życiem "mieszczucha" kupują siedmiohektarowe gospodarstwo ze zrujnowaną chałupką z widokiem na góry. A potem dwie kozy: Baśkę i Condolizzę.
Kozy pojawiły się na Łomnicy przede wszystkim dlatego, by służyły jako żywe „kosiarki” do trawy oraz, aby zapewnić zdrowe, prawdziwe mleko dla niedawno urodzonego wnuka.
Początkowo sery w Koziej Łące produkowane były wyłącznie na własne potrzeby oraz ku uciesze gości, rodziny i znajomych. Wszystkim oczywiście bardzo smakowały co było impulsem do rozpoczęcia przygotowań do produkcji na szerszą skalę
O produkcji:
Łomnicka Hala Mleczna to szczególne miejsce dla smakosza i turysty.
Smakując sery lub lody z mleka koziego, pijąc regionalne piwo lub wino, możesz poczuć historię serowarstwa w "żywym muzeum" i przyglądać procesowi produkcji zza szklanej ściany.Pomieszczenie do degustacji, sprzedaży i obsługi jest oddzielone od pomieszczenia produkcyjnego szklaną ścianą - to innowacyjne, w skali kraju, podejście. Taki sposób prezentacji pozwala zademonstrować odwiedzającym proces powstawania serów przy jednoczesnym zachowaniu ostrożności, eliminując jakiekolwiek ryzyko podczas produkcji. Takie rozwiązanie to nowość, której nie doświadczysz w dużych zakładach mleczarskich.W części sklepowej znajdują się sprzęty, które przez wiele dekad służyły do produkcji sera a dzisiaj tworzą piękną historię. W „żywym muzeum” uczestnicy mają okazję poznać techniki serowarskie oraz stare formy, prasy do serów czy dawne bańki na mleko. Prócz historycznej wartości ekspozycji ma ona walory edukacyjne.
Czym wyróżniają się nasze produkty?:
Oferujemy sery wytwarzane z surowego (niepasteryzowanego) mleka: koziego, krowiego owczego oraz przetwory mleczne.Sery Łomnickie produkowane są w kilkunastu odmianach. Wszystkie to sery podpuszczkowe, wytwarzane z surowego (niepasteryzowanego) koziego mleka. Różnią się między sobą wiekiem (od tych najświeższych, zaledwie kilkudniowych, delikatnych, o lekko kwaskowatym i słonym smaku, aż do mocno aromatycznych cztero- czy pięciomiesięcznych) oraz zastosowanymi dodatkami (np. ulubioną przez klientów kozieradką, wonną macierzanką, czy też zaskakującą miętą).
Nasza bogata oferta zaspokoi różnorodne oczekiwania smakowe, począwszy od łagodnych upodobań po te wyraźne czy ostre.
Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:
Jesteśmy w samym centrum Karkonoszy – w Łomnicy. Na szlaku głównych atrakcji Karkonoskich – w Krainie Ducha Gór i w Dolinie Pałaców i Ogrodów. Łomnicka Hala Mleczna znajduje się przy drodze między Jelenią Górą a Karpaczem, niedaleko bardzo znanego Pałacu ŁOMNICA.
Produkty:
Obok serów młodych, kilkudniowych, delikatnych i lekko słonych, z aromatycznymi dodatkami (np. czarnuszką, rozmarynem, płatkami róż, kozieradką czy pieprzem) w ofercie znajdują się mocno aromatyczne, sery wielomiesięczne. Serom dojrzałym często nadajemy nazwy karkonoskich szczytów, np: Niedźwiednik (ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim), Śmielec (ser kozi w czerwonej parafinie), Wierch (ser kozi ostry bez dodatków), Zieleniec (ser kozi z dodatkiem chlorofilu).W ofercie znajdują się też sery o szlachecko brzmiących nazwach: Sir Goździk (ser kozi z kminem rzymskim i goździkami), Sir Ginger (ser kozi z imbirem), Sir Żubr (ser kozi z trawą żubrową) czy Sir Grill (ser kozi przeznaczony do zapiekania lub smażenia).Asortyment wyrobów świeżych obejmuje między innymi również tradycyjny wiejski twaróg kozi i krowi.
Dużą popularnością cieszą się: masło kozie i krowie, śmietana kozia i krowia, kefir czy serwatka.
Polecamy również jogurty, które - poza naturalnymi - oferujemy w kilku różnych smakach (z dodatkiem czekolady, śliwki, pyłku pszczelego, z konfiturą z płatków róży, truskawek czy porzeczki); w tym linia jogurtów bez cukru (z dodatkiem wiśni, fig czy truskawek).
Doradztwo w sprzedaży:
Zapraszamy do zadawania pytań na adres:
[email protected]
Usługi:
W Łomnicy k. Jeleniej Góry prowadzimy własny sklep lokalny pod nazwą Hala Mleczna.
Organizujemy warsztaty degustacyjne i komponujemy deski serów. To doskonałe sposoby na poznanie arkanów produkcji serów i rozwijania swoich zmysłów smakowych.W Łomnickiej Hali Mlecznej nie tylko zaopatrzycie się w zapas naszych serów i jogurtów, ale również skosztujecie kilku potraw w których główną rolę odgrywają nasze wyroby. Na pewno zaskoczy Was smak lodów na bazie koziego mleka. Polecamy również spróbować regionalnych win.
Współpraca z klientami:
Współpracujemy z hotelami, ośrodkami SPA, sklepami ekologicznymi i tradycyjnymi.
Dowód społeczny:
Nasz ser kozi Łomnicki z kozieradką został wpisany (w 2010 r.) na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Dolnośląskiego prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Jesteśmy także częścią Szlaku Kulinarnego 'Smaki Dolnego Śląska’, skupiającego najciekawsze kulinarne atrakcje naszego regionu.Stworzyliśmy też w naszej Hali Eko-Muzeum Serowarstwa, które włączone jest w Sieć Ekomuzeów i Wędrownych Pracowni, powstałą na obszarze Lokalnej Grupy Działania Partnerstwa Ducha Gór.Już od kilku lat, rok rocznie umieszczani jesteśmy w prestiżowym zestawieniu polskiej edycji Przewodnika Gault&Millau.W 2020 roku uzyskaliśmy certyfikat lokalności 'Dobre bo Lokalne’, przyznawany w procesie certyfikacji mającym na celu zrzeszenie lokalnych przedsiębiorców, ich wyróżnienie, identyfikację oraz pokazanie produktów i usług lokalnych.