Kiszonki Sznajderów

O nas

Jesteśmy małym, rodzinnym gospodarstwem z Dolnego Śląska. Naszą specjalnością są kiszone ogórki oraz kiszona kapusta.  Tradycję kiszenia zapoczątkował nasz dziadek Stefan Sznajder w latach 50-tych ubiegłego wieku. Nasze pola znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, jednego z największych w Europie kompleksów stawów rybnych i największego w Polsce ornitologicznego rezerwatu.

Obecnie już trzecie pokolenie w naszej rodzinie sieje, sadzi, a później zbiera i kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiamy – smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre. W recepturze kiszenia nic się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. Ogórki kisimy latem, kapustę kisimy jesienią, nie kwasimy octem, nie kwasimy na szybko – to powolny proces kiszenia jest sekretem prawdziwego pysznego smaku.

Zdobyliśmy uznanie na prestiżowych targach i konkursach. Należymy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność. Nasze produkty zostały wyróżnione znakiem Dolina Baryczy Poleca.

Poznaj naszą rodzinę, opowiedzieliśmy nieco o sobie, powspominaliśmy dzieciństwo. Zapraszamy na podróż w czasie – 55 lat w rodzinie Sznajderów – zobacz film.


Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor