Zarejestruj się jako sprzedawca i zacznij korzystać z portalu już w kilka minut!
Dolnośląski Mazur – wraz z mężem zajmuję się prowadzeniem gospodarstwa rolnego od 2007 roku . Mąż już jako dziecko otrzymał pierwszy kawałek ziemi od swojej babci, następnie wraz z rodzicami zajmował się uprawą ziemi oraz chodową zwierząt. Miłość oraz szacunek do ziemi to główne cechy jakimi kierujemy się podczas naszych upraw polowych. Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolnym, specjalizującym się w tłoczeniu oleju na zimno z ziaren własnych upraw.
Proces produkcji oleju nadzorujemy od momentu zasiewu, poprzez uprawę, zbiór, magazynowanie, tłoczenie, butelkowanie i przechowywanie do momentu sprzedaży. Nasze uprawy z których tłoczymy oleje uprawiamy bez środków ochrony roślin Stosujemy tylko nawozy naturalne, a przy zbiorach dbamy, by rośliny zachowały jak najwięcej swoich wartości odżywczych. Zebrane ziarno jest czyszczone, selekcjonowane i dopiero dopuszczane do procesu tłoczenia. Oleje tłoczymy w niewielkich ilościach, ponieważ zależy nam by sprzedawany olej był zawsze świeży. Proces tłoczenia odbywa się na zimno to tradycyjny proces pozyskiwania olejów, Podczas jego trwania temperatura oleju nie przekracza 35 stopni Celsjusza, dzięki czemu gotowy produkt zachowuje najcenniejsze właściwości.
Proces tłoczenia
Oleje tłoczymy w ściśle określonym zakresie temperaturowym- poniżej 35 stopni Celsjusza. Nasze uprawy dojrzewają w sposób naturalny. Oznacza to, że w gospodarstwie NIE stosujemy chemicznych środków dosuszających uprawy (glifosat, itp.). Oleje tłoczymy zawsze „na świeżo” co kilka dni w ilościach proporcjonalnych do zapotrzebowania. Szczególną uwagę zwracamy na zachowanie ciągu chłodniczego podczas przechowywania. Oleje nie są rafinowane ani filtrowane, ulegają jedynie naturalnemu procesowi osadzania- sedymentacji. Tak przeprowadzony proces produkcji oleju nie wpływa negatywnie na jego właściwości biochemiczne i pozwala pozyskać go w formie niezmienionej, czyli w takiej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. W rezultacie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak kwasy omega-3, omega-6, omega-9 zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Kwasy te są konieczne do prawidłowego funkcjonowania calutkiego naszego organizmu i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem Ponadto uzyskane w ten sposób oleje charakteryzują się bogactwem dodatkowych składników o właściwościach prozdrowotnych takich jak: witaminy, sterole, alkaloidy, saponiny, przeciwutleniacze.
Rodzaje tłoczonych olei :
– rzepakowy
– rzepakowy z dodatkiem rozmarynu
– rzepakowy z dodatkiem bazylii
– rzepakowy z dodatkiem papryki i czosnku
– słonecznikowy
– z ostropestu
– czarnuszki
– lnu
-lnianki
-orzecha włoskiego
– orzech rzepak
-konopi
– i nasza mieszanka 4 ziaren: rzepak, słonecznik, len, pestki dyni
Przywróć domyślne ustawienia | Podświetlenia linków Podświetlenia linków |
Wielkość czcionki Średni tekst Duży tekst Bardzo duży tekst | Odstępy Małe odstępy Większe odstępy Duże odstępy |
Przyjazny dla dyslek... Przyjazny dla dyslek... | Kursor Duży kursor Przedownik do czyt.. |