DOLNOŚLĄSKI MAZUR

O nas

Dolnośląski Mazur –  wraz z mężem zajmuję się prowadzeniem gospodarstwa rolnego od 2007 roku . Mąż już jako dziecko otrzymał pierwszy kawałek ziemi od swojej babci, następnie wraz z rodzicami zajmował się uprawą ziemi oraz chodową zwierząt. Miłość oraz szacunek do ziemi to główne cechy jakimi kierujemy się podczas naszych upraw polowych. Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem rolnym, specjalizującym się w tłoczeniu oleju na zimno z ziaren własnych upraw.

Proces produkcji oleju nadzorujemy od momentu zasiewu, poprzez  uprawę, zbiór, magazynowanie, tłoczenie, butelkowanie i przechowywanie do momentu sprzedaży. Nasze uprawy z których tłoczymy oleje uprawiamy bez środków ochrony roślin Stosujemy tylko nawozy naturalne, a przy zbiorach dbamy, by rośliny zachowały jak najwięcej swoich wartości odżywczych. Zebrane ziarno jest czyszczone, selekcjonowane i dopiero dopuszczane do procesu tłoczenia. Oleje tłoczymy w niewielkich ilościach, ponieważ zależy nam by sprzedawany olej był zawsze świeży. Proces tłoczenia odbywa się na zimno to tradycyjny proces pozyskiwania olejów, Podczas jego trwania temperatura oleju nie przekracza 35 stopni Celsjusza, dzięki czemu gotowy produkt zachowuje najcenniejsze właściwości.

Proces tłoczenia

 

Oleje tłoczymy w ściśle określonym zakresie temperaturowym- poniżej 35 stopni Celsjusza. Nasze uprawy dojrzewają w sposób naturalny. Oznacza to, że w gospodarstwie NIE stosujemy chemicznych środków dosuszających uprawy (glifosat, itp.). Oleje tłoczymy zawsze „na świeżo” co kilka dni w ilościach proporcjonalnych do zapotrzebowania. Szczególną uwagę zwracamy na zachowanie ciągu chłodniczego podczas przechowywania. Oleje nie są rafinowane ani filtrowane, ulegają jedynie naturalnemu procesowi osadzania- sedymentacji. Tak przeprowadzony proces produkcji oleju nie wpływa negatywnie na jego właściwości biochemiczne i pozwala pozyskać go w formie niezmienionej, czyli w takiej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. W rezultacie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak kwasy omega-3, omega-6, omega-9 zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Kwasy te są konieczne do prawidłowego funkcjonowania calutkiego naszego organizmu i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem Ponadto uzyskane w ten sposób oleje charakteryzują się bogactwem dodatkowych składników o właściwościach prozdrowotnych takich jak: witaminy, sterole, alkaloidy, saponiny, przeciwutleniacze.

Rodzaje tłoczonych olei :

– rzepakowy

– rzepakowy z dodatkiem rozmarynu

– rzepakowy z dodatkiem bazylii

– rzepakowy z dodatkiem papryki i czosnku

– słonecznikowy

– z ostropestu

– czarnuszki

– lnu

-lnianki

-orzecha włoskiego

– orzech rzepak

-konopi

– i nasza mieszanka 4 ziaren: rzepak, słonecznik, len, pestki dyni


Pomysł na biznes:

Pomysł tłoczenia oleju zrodził się kiedy zaczęliśmy poszukiwać produktów z jak najkrótszą linią dostawy od producenta, a najlepiej produktów bezpośrednio od rolnika. Wtedy pojawił się pomysł że brakuje oleju, który będzie tłoczony z ziaren które sami uprawiamy, gdzie uczestniczymy w całym procesie od siewu, uprawy, zbiór, przechowywanie, do procesu tłoczenia i sprzedaży. Wiemy dokładnie z jakich ziaren tłoczymy, i jak roślina była uprawiana.

Historia:

Uprawą ziemi wraz mężem zajmuje się od 2007 natomiast gospodarstwo prowadzone jest już od wielu lat. Jest to gospodarstwo rodzinne gdzie ziemia była uprawiana już przez dziadków, rodziców zawsze wspólnymi siłami starano się by wytwarzać żywność o jak najlepszych właściwościach. Samym procesem tłoczenia oleju zajmujemy się od 2022. jesteśmy młodą tłocznią która stale się rozwija i poszerzać asortyment.

O produkcji:

Proces tłoczenia Oleje tłoczymy w ściśle określonym zakresie temperaturowym- poniżej 35 stopni Celsjusza. Nasze uprawy dojrzewają w sposób naturalny. Oznacza to, że w gospodarstwie NIE stosujemy chemicznych środków dosuszających uprawy (glifosat, itp.). Oleje tłoczymy zawsze „na świeżo” co kilka dni w ilościach proporcjonalnych do zapotrzebowania. Szczególną uwagę zwracamy na zachowanie ciągu chłodniczego podczas przechowywania. Oleje nie są rafinowane ani filtrowane, ulegają jedynie naturalnemu procesowi osadzania- sedymentacji. Tak przeprowadzony proces produkcji oleju nie wpływa negatywnie na jego właściwości biochemiczne i pozwala pozyskać go w formie niezmienionej, czyli w takiej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. W rezultacie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) takie jak kwasy omega-3, omega-6, omega-9 zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne. Kwasy te są konieczne do prawidłowego funkcjonowania calutkiego naszego organizmu i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem Ponadto uzyskane w ten sposób oleje charakteryzują się bogactwem dodatkowych składników o właściwościach prozdrowotnych takich jak: witaminy, sterole, alkaloidy, saponiny, przeciwutleniacze.

Czym wyróżniają się nasze produkty?:

nasze oleje tłoczymy z ziaren pochodzących z naszego gospodarstwa, które sami uprawiamy. W naszych uprawach nie stosujemy środków ochrony roślin . Oleje tłoczymy zawsze w niedużej ilości co sprawia że zawsze są świeże i posiadają jak najwięcej dobrych właściwości

Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:

Nasze oleje tłoczone są na bieżąco, więc zawsze dostaną Państwo świeży produkt

Produkty:

oleje na zimno tłoczoneRodzaje tłoczonych olei :- rzepakowy- rzepakowy z dodatkiem rozmarynu- rzepakowy z dodatkiem bazylii- rzepakowy z dodatkiem papryki i czosnku- słonecznikowy- z ostropestu- czarnuszki- lnu-lnianki-orzecha włoskiego- orzech rzepak-konopi- i nasza mieszanka 4 ziaren: rzepak, słonecznik, len, pestki dyni

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor