Bardzkie Pierniki

O nas

Tradycje Bardzkich Pierników znajdują swoje potwierdzenie w dokumentach od 1503 roku. W przedwojennym Bardzie wypiekało je wiele pokoleń mistrzów piernikarstwa. Chętnie nabywane przez pątników przybywających do stóp Matki Bożej Bardzkiej, królującej również dziś w tutejszej bazylice, pod postacią niewielkiej figurki z lipowego drewna, rozsławiały kunszt bardzkich piernikarzy w całym kraju, ale także daleko poza granicami Europy.
Piernikowa historia Barda stała się dla nas inspiracją do rozpoczęcia własnej piernikowej przygody. Od wielu lat pierniki wykonane według naszych własnych receptur i wzorów można było znaleźć na tradycyjnych jarmarkach i kiermaszach rękodzieła.
Od 1 sierpnia 2020 roku prowadzimy własną piernikarnię w Bardzie, w miejscu szczególnym, bo w kamienicy, w której do 1942 roku, mieściła się Fabryka Pierników Maxa Prause, a wcześniej Roberta Gerlicha. Ich firma, „Robert Gerlich’s Honigkuchenfabrik”, istniała od 1842 roku.
Jesteśmy bardzo dumni, że właśnie w takim historycznym miejscu możemy ożywiać legendę o Bardzkich Piernikach – wpisując się w wielowiekową tradycję, nadawać tym wyjątkowym ciastkom i ciastom nowe, autorskie formy i smaki.


O produkcji:

Jest to kuchnia rzemieślnicza. Każdy piernik jest przygotowywany ręcznie, bez użycia maszyn przemysłowych ani lini produkcyjnych.

Czym wyróżniają się nasze produkty?:

Na pewno smakiem i naturalnym składem.

Kiedy najlepiej kupować nasze produkty?:

Sprzedaż prowadzimy cały rok.

Produkty:

Głównie pierniki.

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor