Aktualności

Aktualności

Przepis na Dolnośląską Carbonarę: Odkryj Produkty Regionalne z Górnej Półki Smaku

W czwartym odcinku serialu Górna Półka Smaku Orson Hejnowicz zabiera widzów w kulinarną podróż po Dolnym Śląsku, odkrywając bogactwo smaków tej niezwykłej kuchni regionalnej. Współpraca z mistrzem serowarstwa, Sylwestrem Wańczykiem, umożliwiła Orsonowi stworzenie oryginalnego przepisu na Dolnośląską Carbonarę, która łączy w sobie tradycyjne składniki z Dolnego Śląska. To danie, oparte na lokalnych produktach regionalnych, doskonale oddaje charakter dolnośląskiej kuchni i zachęca do odkrywania jej unikalnych smaków.

Przepis na Mus Czekoladowy z Serem Kozim – Elegancki Deser dla Miłośników Słodko-Słonych Połączeń
Aktualności

Przepis na Mus Czekoladowy z Serem Kozim – Elegancki Deser dla Miłośników Słodko-Słonych Połączeń

Dziś podzielimy się przepisem Orsona na wyjątkowy i elegancki deser – mus czekoladowy z serem kozim. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie słodko-słone połączenia, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. W tym deserze aksamitny mus z gorzkiej czekolady doskonale współgra z intensywnym smakiem koziego sera z niebieską pleśnią. Całość uzupełniają delikatne dekoracje z płatków chabrów i główek rumianku, które dodają deserowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale również pięknego wyglądu.

„Górna półka smaku” – data i godziny emisji, obsada oraz fabuła serialu
Aktualności

„Górna półka smaku” – data i godziny emisji, obsada oraz fabuła serialu

6 pażdziernika na antenie TVP2 zadebiutował na antenia nowy serial „Górna półka smaku”. Jego premiera została przełożona z powodu sytuacji powodziowej na Dolnym Śląsku. O czym opowiada serial? Kogo zobaczymy na ekranie? Jaka jest godzina emisji „Górna półka smaku”? Ile odcinków serialu jest planowanych?

Producenci z Dolnego Śląska podczas prezentacji serialu "Górna Półka Smaku"
Aktualności

Dlaczego warto wspierać lokalnych producentów żywności na Dolnym Śląsku? 

Dolny Śląsk jest uznawany za turystyczną perłę na mapie Polski. Zabytki i malownicze krajobrazy to jednak nie jedyne atrakcje tego regionu. Dolny Śląsk warto także poznać od kuchni, wspierając przy okazji lokalnych producentów żywności. Jakie są zalety takiego rozwiązania? Dlaczego warto to robić?

Zobacz również

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor