Przepis z Serialu Górna Półka Smaku – Tacos z owcą wrzosówką

Tacos z owcą wrzosówką: dolnośląska birria w pszennej tortilli z serialu Górna Półka Smaku

Dolnośląskie pastwiska spotykają meksykańską ulicę: soczysta owca wrzosówka duszona w aromatycznej birrii z jasnym piwem z Gór Sowich, podana w domowych tortillach z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Do tego chrupiąco-słodka surówka z modrej kapusty i ananasa, odrobina twarogu ze „sokiem z miski” i świeża kolendra. Tacos, które są jednocześnie rustykalne i nowoczesne — idealne na wspólne gotowanie i serwowanie „z kubkiem birrii” do maczania.

Tacos z owcą wrzosówką- składniki

Czas: ok. 45 min pracy + duszenie
Poziom: średni
Porcje: 10–12 tacos

Tortille

Birria

  • 1 kg mięsa z owcy
  • 1 puszka passaty (ok. 1 kg)
  • 500 ml jasnego piwa od Browaru Wielka Sowa
  • 1 szt. papryczka ancho suszona
  • 1 mała puszka chipotle
  • 2 główki czosnku
  • 2–3 duże cebule czosnkowe
  • 3 liście laurowe
  • 2 laski cynamonu
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 limonki
  • kilka ziaren pieprzu
  • pieprz cayenne
  • sól

Surówka z modrej i ananasa

  • ¼ główki modrej kapusty
  • 1 mały ananas
  • 1 żółty pomidor
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • sezam jasny prażony
  • cukier muscovado
  • sól do smaku lub ostra sól od Producenta 1000 Papryk
  • 1 op. twarogu śmietankowego (zmieszany z sokiem z surówki)

Do podania

  • kilka limonek
  • 1 doniczka kolendry

Przygotowanie krok po kroku

1) Tortille

W misce połącz mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlej ciepłą wodę i olej, zagnieć ok. 5 min do połączenia. Przykryj i odstaw na min. 30 min (temp. pokojowa). Podziel na 10–12 części, rozwałkuj cienkie placki. Smaż na suchej, mocno rozgrzanej płycie po 20–30 s z każdej strony, aż pojawią się ciemne bąble. Układaj w stos i przykryj, by nie wysychały.

2) Birria (mięso)

W dużym garnku rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebule pokrojone w pióra z cynamonem, pieprzem cayenne, liśćmi laurowymi, tymiankiem i czosnkiem; dodaj ancho i chipotle. Włóż z powrotem mięso, zalej piwem, dodaj passatę, dorzuć ziarna pieprzu i sól. Duś ok. 5 godzin do miękkości. Mięso przełóż do miski i poszarp jak pulled pork, nawilżaj płynem z gotowania (birrią). Resztę płynu przecedź i przelej do termosu/kubków — będzie do maczania.

3) Surówka z modrej i ananasa

Modrą kapustę i czerwone cebule poszatkuj, zasól, zagniec i odstaw na 15 min. Ananasa obierz (obierki zostaw na tapache), pokrój w cząstki. Pomidory pokrój podobnie. Wymieszaj wszystko z czosnkiem, sezamem, muscovado i solą. Po ~30 min odlej część soków i połącz je z twarogiem śmietankowym.

4) Składanie tacos

Na każdą tortillę połóż poszarpane mięso, łyżkę surówki, kleks twarogu z sokiem, świeżą kolendrę. Podawaj z cząstką limonki i kubkiem gorącej birrii do maczania.

Tipy i zamienniki

  • Kminek możesz lekko rozetrzeć w dłoniach i dodać do ciasta tortilli.
  • Birria lubi czas: im dłużej i spokojniej się dusi, tym lepiej się szarpie.
  • Surówka – balansuj słodycz muscovado sokiem z limonki.
  • Serwowanie – podgrzej tortille tuż przed składaniem, będą elastyczne.

Gdzie znaleźć produkty do Tacos z owcą wrzosówką?

Sięgaj po owcę wrzosówkę od lokalnych hodowców, olej rzepakowy tłoczony na zimno od Złotego Daru, piwo z Browaru Wielka Sowa , warzywa i nabiał od regionalnych gospodarstw. To właśnie one nadają tacos autentyczny, dolnośląski charakter.

Obserwuj nasze profile i bądź na bieżąco!

Zachęcamy do śledzenia profilu Dolnośląskie Produkty Regionalne na mediach społecznościowych, aby być na bieżąco z nowościami, przepisami oraz promocjami. Obserwując ich profil, odkryjesz więcej inspiracji kulinarnych, które urozmaicą Twoje domowe gotowanie!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor