Pierniki Węgielki Wałbrzyskie – Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika

Pierniki Węgielki Wałbrzyskie – Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika

45.00 

ul. Kolonia, 5,
55--220 Grędzina

Dane kontaktowe:
Telefon: 602609504
Adres e-mail: [email protected]

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

Parametry produktu

Opis

Węgielki Wałbrzyskie to rodzaj popularnego na Dolnym Śląsku piernika brukowca które były wypiekane w przedwojennym Wałbrzychu.

Skład:

– mąka pszenna,
– mąka żytnia pełnoziarnista,
– miód,
– masło,
– jajka,
– cukier,
– przyprawa korzenna,
– kakao
– rum
– soda oczyszczona,
– proszek do pieczenia
– wiśnie,
– czekolada gorzka,
– śmietana 30%

Węgielki Wałbrzyskie zajęły I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W opakowaniu znajdują się trzy sztuki węgielka wałbrzyskiego

Węgielek Wałbrzyski

Wałbrzych był dawniej nie tylko miastem górniczym i cenionym daleko poza granicami Śląska ośrodkiem produkcji porcelany – był także miastem pierników, których sława sięga drugiej połowy XIX w. W tym czasie korzenne wypieki ugruntowały markę kilku tutejszych cukierników, by wymienić tylko nazwiska Fleischera, Nimptscha, Enderleina i Poppe, a cieszące się renomą Waldenburger Pfefferkuchen docierały do wielu miast nadodrzańskiej krainy. W opinii znawców dorównywały jakością sławnym piernikom z Aachen, Torunia i Bazylei. W porze adwentu, zwykle dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem, niemal w każdej rodzinie zagniatano aromatyczne ciasta, a z domowych pieców wyciągano pierniczki w najróżniejszych kształtach: rycerzyki, ludziki, gwiazdki, rybki, aniołki, serca, śnieżne bałwany i choinki. Popularne były kulki piernikowe, nazywane przez dzieci pumpernikiel – służąc im też do obrzucania się – z kolei oblane czekoladą orzechy piernikowe, zwane w miejscowej gwarze Paperlen, zaliczano do najszlachetniejszych w mieście. Tajemnica aromatu Waldenburger Pfefferkuchen kryła się w przyprawach. Tylko one pachniały na Dolnym Śląsku tak bardzo kardamonem, goździkami, cynamonem, cytryną i pomarańczą. Przedświąteczną porą woń korzennych wypieków przyciągała wałbrzyszan na jarmark bożonarodzeniowy organizowany na dzisiejszym placu Magistrackim. Jak ważnym były artykułem, gdy zbliżała się gwiazdka, niech świadczy mała wojna piernikowa, która wybuchła w grudnia 1891 r. Poróżniło się w niej dwóch sławnych w mieście piernikarzy – Oskar Fleischer i Friedrich Nimptsch – a tło konfliktu tkwiło w kodeksie etyki zawodowej.

Gotowy do wysyłki w 3-5 dni roboczych z Polska


Rma sugerowane przez DPR

Powiązane produkty
Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor