Kawa orkiszowa CHOPIN Piano Cafe 200g – Piano Cafe / Queria

Kawa orkiszowa CHOPIN Piano Cafe 200g – Piano Cafe / Queria

49.90 

7 w magazynie

ul. Pl. Solny, 16,
50--062 Wrocław

Dane kontaktowe:
Telefon: +48604478035
Adres e-mail: [email protected]

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

Parametry produktu

Waga1 kg
Wymiary7.5 × 7.5 × 12.5 cm
Gram (waga)

Opis

Kawa orkiszowa CHOPIN Piano Cafe. Tradycyjny polski napój prozdrowotny, ze względu na swoje właściwości zwany napojem gladiatorów. Dodaje energii i dostarcza wielu cennych mikroelementów.

Kawa orkiszowa należy do kategorii kaw zbożowych, dlatego mogą pić ją nawet dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Jest doskonałą alternatywą dla osób z nadciśnieniem, ponieważ nie zawiera kofeiny. Ponadto posiada wiele zdrowotnych właściwości i świetnie smakuje. Kawa jest produkowana z palonych i zmielonych ziaren orkiszu. Jest to znana od wieków odmiana pszenicy, a produkty orkiszowe spożywa się z doskonałymi efektami dla zdrowia już od dawnych czasów. W okresie starożytności orkisz był jedzony szczególnie przez gladiatorów, ponieważ wspomagał zdrowie, siłę i ogólną sprawność fizyczną.

Wartości odżywcze orkiszu

Zboża orkiszu wyróżniają się spośród innych zbóż wysoką zawartością białka. W 100g orkiszu znajduje się ok. 14,5g białka i 75g węglowodanów. Posiada też dużo błonnika, węglowodanów, witamin, a także lepiej przyswajalny gluten. Zawiera witaminy A, B, D, E oraz miedź, cynk, magnez, fosfor, wapń, selen, kwas linolenowy i żelazo. W porównaniu do zwyczajnej pszenicy zawiera ok. 30% więcej białka i 30% więcej witaminy E.

Właściwości kawy orkiszowej

Pomaga przy problemach z układem pokarmowym Podnosi wydajność organizmu, jest polecana dla osób z problemami sercowymi, układem krążenia, przy zmęczeniu i w okresach wysokiej podatności na infekcje. Dzięki dużej zawartości białka pomaga w budowie mięśni . Może zapobiegać kamicy nerkowej i obniżać poziom cholesterolu. Działa rozgrzewająco dla jelit, pobudza ich działanie.

Kawa orkiszowa ma przyjemny, zbożowy smak i jest lekkostrawna. Zawiera wiele witamin. Nie ma w niej natomiast kofeiny, czyli tym samym nie podwyższa ciśnienia. Pobudzenie następuje dzięki zawartym w niej minerałom, utrzymujących nasz organizm w dobrej kondycji. Mimo to działa podobnie pobudzająco jak zwykła kawa, można ją pić nawet w nocy.

Pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu. Zawiera w sobie rodanid, który uważany jest za naturalny antybiotyk. Ma w sobie kwas krzemowy, który wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga także pracę mózgu.

Kawa orkiszowa poprawia nastrój, dlatego warto zastanowić się nad zmianą przyzwyczajeń i dać jej szansę. Jej zwolennicy twierdzą także, że posiada ona głęboki smak i aromat, a ponieważ jest bezkofeinowa, nie można się od niej uzależnić.

W XII wieku Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, przeorka klasztoru benedyktynów pisała, że „orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”. Uzdrowicielka w swoich zapiskach wymieniła aż 17 zalet tego zboża. I trudno się dziwić, skoro ten kuzyn pszenicy zwyczajnej ma więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno.

Orkisz obecnie uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych, w stosunkowo niewielkiej ilości, przede wszystkim w Niemczech, Włoszech i Francji, ale również w Czechach i Słowacji, a od kilku lat w Polsce. Trudno dziś uwierzyć, że jeszcze w XIX wieku orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. Coraz mniejsze zainteresowanie orkiszem spowodowała masowa produkcja pszenicy, w szczególności tej zwyczajnej (triticum vulgare). Na szczęście aktualnie wielkość upraw tego “zapomnianego zboża” sukcesywnie rośnie, przyczyniając się do popularyzacji jego zdrowotnego działania.

Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że orkisz ma o ok. 30-47 proc. więcej białka i jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego. Co więcej, w ziarnach tej pszenicy występuje w większej ilości łatwiej przyswajalny gluten, a także zawiera ona więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D, a aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż w pszenicy zwyczajnej.

Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej.

Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez doktora Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki zanotowano u 80 proc. badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie tej rośliny obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Składnik ten działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Tłuszcz orkiszu zawiera również dużo fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo w ziarnach znajdziemy również znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływające na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania.

Kawę orkiszową można spożywać na wiele sposobów:

Na gorąco

Należy gotować około 5 minut. Odstawić na parę minut. Do kawy na gorąco możemy dodać swoje ulubione dodatki – cynamon, kardamon, imbir, wanilię, miód, kakao, karmel, mleko.

Na zimno

Gdy mamy zwykłą kawę orkiszową, należy ją zagotować, odstawić do wystudzenia, a następnie dodać mleko i lód.

Jako dodatek do deserów

Ze względu na zdrowotne właściwości kawy orkiszowej możemy używać jej jako dodatku do ciast, deserów i innych wypieków. Można też dodać ją do swych ulubionych lodów.

Z orkiszu wytwarza się również wiele innych produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo, ziarno, otręby, płatki czy syropy.

Kawa orkiszowa Scherzo ECO to kawa w 100% naturalna, uprawiana na najlepszych gruntach, bez stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Proces prażenia i mielenia odbywa się w najbardziej zbliżonych do naturalnych warunkach.

Produkt z certyfikatem EKO – najwyższa jakość w Europie.

Przygotowanie kawy:

Można zaparzać w termosie, ekspresie przelewowym lub zagotować przez 2-3 minuty – jedna czubata łyżeczka kawy na porcję napoju. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można też zalać wrzątkiem i zaparzyć w termosie, pamiętając, aby porządnie wymieszać. Warto uzupełnić ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje z mlekiem – także kokosowym –  i ewentualnie cukrem lub miodem albo syropem klonowym. Świetna, po zmieszaniu z Chopinowską Kawą Żołędziową.

Gotowy do wysyłki w 1-3 dni robocze z Polska


Rma sugerowane przez DPR

Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor