Sok z kiszonego ogórka
To delikatnie musujący sok, o intensywnym smaku. Naturalny wyciąg z ogórków kiszonych będący efektem kompozycji zaledwie kilku prostych składników. Sok z kiszonego ogórka z dodatkiem aromatycznego czosnku, chrzanu, kopru, liści wiśni, które razem tworzą idealną kompozycję.
Dlaczego jest tak dobry?
Nasz Projektant Smaku Andrzej Jurga produkuje kiszonki od ponad 30 lat. Z takim doświadczeniem wypracował odpowiednie proporcje i doskonale wie w jakiej temperaturze i jak długo należy je kisić, aby wychodziły idealne. Sok jest niepasteryzowany, co jest bardzo ważne, bo fermentacja nie zostaje przerwana, a aktywnie pracuje. Sok z kiszonego ogórka jest niskokaloryczny i zawiera bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując sok z kiszonych ogórków jest:
- bez konserwantów
- bez octu
- bez dodatku cukru
- niepasteryzowany
- kiszony naturalnie w kontrolowanej temperaturze
- kiszony z miłością!
Jak go robimy?
Najpierw w beczce kisimy ogórki naturalnymi metodami. Ogórki dostarczają nam zaufani rolnicy z okolicy. Dodajemy czosnek, chrzan, koper, liście wiśni, sól, gorczycę. W beczce dzieje się ferment, ogórki kiszą się w zalewie, czego efektem jest nasz sok z ogórków kiszonych.
Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniających smak. W odpowiednim momencie rozlewamy go do butelek. Ustawiamy w kontrolowanej temperaturze i wysyłamy do Ciebie.
Jak go pić?
Zacznij od 50-100ml i stopniowo zwiększaj dawkę, gdy jelita będą się przystosowywały. Docelowo polecamy pić 250-300ml na czczo lub pomiędzy posiłkami, ale raczej nie wieczorem. Osoby uprawiające regularnie sport mogą więcej.
Powyższe zalecenia wynikają z naszych obserwacji. Każdy organizm jest inny, więc najlepiej sprawdzić na sobie w jakiej formie będzie najlepiej działał lub skonsultować się z lekarzem.
Aktywnie fermentuje – co to oznacza?
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Otwieraj powoli schłodzony. Zakwas może się pienić i gazować po otwarciu. To naturalny objaw.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt. Poczytaj więcej na ten temat…
Jak przechowywać?
Ze względu na to, że sok jest niepasteryzowany i nie zawiera konserwantów fermentacja aktywnie pracuje, czyli innymi słowy kapusta cały czas się kisi. Żeby zwolnić ten proces, a tym samym wydłużyć ich czas przydatności do spożycia najlepiej je przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu (max. 10 stopni).
Ile przetrwają?
Ich okres przydatności do spożycia to 6 miesięcy od dnia produkcji. Nie jest długi, bo są niepasteryzowane, jak już wspomnieliśmy.
Czy można je jeść po terminie przydatności do spożycia? Data jaką podajemy na etykiecie to data kategorii Najlepiej spożyć przed:, która oznacza, że po dacie produkt może być dalej zdatny do jedzenia, ale może się zmienić jego konsystencja czy wygląd. Czasem nam się ukryje słoik w czeluściach lodówki i gdy go odnajdziemy po dacie sprawdzamy, czy nie ma pleśni i dziwnego zapachu (innego niż ten kiszonkowy) i wtedy jemy 🙂
Pamiętaj, że nie można spożywać produktów po dacie, które mają na etykiecie napisaną datę kategorii “Należy spożyć do”.
Składniki
Wyciąg z kiszonych ogórków (ogórek, woda, czosnek, chrzan, koper, liście wiśni (zamiennie liście dębu), sól, gorczyca)
Masa netto: 500 ml
To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.