Przepis na Pizzę Sowiogórską po dolnośląsku z serialu Górna Półka Smaku
Pizza Sowiogórska- składniki
Czas: 40–50 min pracy + wyrastanie
Poziom: średni
Porcje: 6–7 pizz po ok. 160 g ciasta
Ciasto
1 kg mąki od Gospodarstwa Rolnego Karoliny Ożgi
75 ml oleju
1,5 łyżki cukru
1 łyżka soli
18 g drożdży suchych
600 ml ciepłej wody
Baza – sos na wołowym łoju
1 kg pomidorów Lima, zmiksowanych
150 g łoju wołowego
4–5 ząbków czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
½ szklanki wytrawnego wina z Winnicy Zakrzewo
Dodatki
lokalne sery od Golddom Sery Łomnickie
szczypiorek
1 por
1 jajko od kury zielononóżki na każdą pizzę od Manufaktura Dobra
Przygotowanie krok po kroku

Ciasto
- Połącz mąkę, olej, cukier, sól, drożdże i ciepłą wodę. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
- Przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na porcje po 160 g, uformuj w gładkie kule, przykryj i zostaw na 30 minut odpoczynku.
Sos
- Łój drobno posiekaj i wytop w garnku na średnim ogniu.
- Dodaj plastry czosnku i smaż ok. minutę — do lekkiego złocenia.
- Wlej wino, odparuj alkohol.
- Dodaj zmiksowane pomidory i gotuj, redukując objętość o połowę. Pod koniec dopraw solą i cukrem: ma być gęsty, wyrazisty i lekko dymny od łoju.
Por
Pokrój w cienkie krążki, lekko posól i odstaw na minimum 10 minut, by zmiękł i puścił aromat.
Formowanie i pieczenie
- Rozciągnij kulkę ciasta w stylu neapolitańskim — cienki środek, wyraźne ranty.
- Na środek nałóż chochlę sosu i rozprowadź okrężnym ruchem.
- Rozłóż krążki pora i solidną garść lokalnych serów.
- Wbij jajko w centrum.
- Piecz w maksymalnie nagrzanym piecu (domowy 250°C, najlepiej na kamieniu/stali) do wyraźnego wyrośnięcia rantów i ścięcia białka jajka.
- Po wyjęciu skrop rany oliwą, posól i posyp świeżym szczypiorkiem.
Gdzie znaleźć produkty do Pizzy Sowiogórskiej?
Siła tego dania tkwi w jakości składników- od lokalnych dostawców, jogurt od lokalnych producentów (Sery Łomnickie), miód ( od Miodowej Spiżarni) i oliwa z zaufanych gospodarstw. Dzięki dania stają się nie tylko pyszne, ale i autentyczne – dokładnie takie, jakie lubimy na Dolnym Śląsku.
Obserwuj nasze profile i bądź na bieżąco!
Zachęcamy do śledzenia profilu Dolnośląskie Produkty Regionalne na mediach społecznościowych, aby być na bieżąco z nowościami, przepisami oraz promocjami. Obserwując ich profil, odkryjesz więcej inspiracji kulinarnych, które urozmaicą Twoje domowe gotowanie!

















