Pierniki Lipskie – Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika

Pierniki Lipskie – Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika

29.00 

ul. Kolonia, 5,
55--220 Grędzina

Dane kontaktowe:
Telefon: 602609504
Adres e-mail: [email protected]

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

Parametry produktu

Opis

Pierniki Lipskie, do wina ale i jako zagęszczacz do sosów, zup i dodatek do ryb

Skład:
– miód,
– mąka pszenna,
migdały,
– cukier,
– skórka z cytryny,
– skórka  pomarańczy,
– przyprawa korzenna,
– proszek do pieczenia.

Pierniczki Lipskie

Piernik niejedno ma imię, niejeden kształt, smak i aromat, a pośród wielu korzennych klasyków odnajdujemy niejeden od dawna zapomniany. Należą do nich bez wątpienia pierniczki lipskie, których metryka sięga czasów, gdy nad Białą Elsterą nie pijano jeszcze kawy z rana. I nikt poza mistrzami cechowymi nie wypiekał Leipziger Lebkuchen. Receptura była ich sekretem. Choć pod oryginalną nazwą funkcjonowały w literaturze kulinarnej jako…  Przyprawa. Ileż to sosów, ileż mięs i ryb, ileż zup nie mogło dobrze smakować bez tych kilku kawałków aromatycznego ciasta. W przepisie z 1709 r. czytamy na ten temat w Ein neues nutzbares Koch-Buch: „Weź cztery sztuki pierniczków lipskich, zalej je połową butelki dobrego białego wina, dodaj wedle uznania szafranu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, wymieszaj i zagotuj chwil kilka”. Poezja smaku! Przełom nastąpił w początkach epoki Oświecenia. Wydawane wówczas coraz liczniej książki kucharskie o mieszczańskiej proweniencji zaczęły zdradzać niejeden skrywany wcześniej przepis na korzenne specjały. My odkryliśmy Leipziger Lebkuchen w dziele zatytułowanym Nürnbergisches Koch-Buch z 1734 r. Głowa boli, ileż przypraw i ingrediencji liczą tytułowe bohaterki: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, migdały, cykata, skórka z cytryny i pomarańczy. Gdy więc zabraliśmy się za nie, gdy ciasto było już gotowe… W recepturze zabrakło kształtu wypieku. Z pomocą przyszły nam skowronki lipskie (Leipziger Lerche). Klasyka cukiernicza nad Białą Elsterą – tarta makaronikowa w miniaturze nadziewana marcepanem i konfiturą, przykryta z wierzchu skrzyżowanymi paskami cista. I ten motyw kupiliśmy!

Gotowy do wysyłki w 3-5 dni roboczych z Polska


Rma sugerowane przez DPR

Powiązane produkty
Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor