Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Bezglutenowa mąka pudrowa Quinoa – komosa ryżowa 500g – Moncana

Bezglutenowa mąka pudrowa Quinoa – komosa ryżowa 500g – Moncana

18.99 

ul. Villardczyków 17, ,
58--306 Wałbrzych

Dane kontaktowe:
Telefon: 783424166
Adres e-mail: g.orlik@moncana.pl

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

banner

Parametry produktu

Waga05 kg
Opis

Jest bogata w aminokwasy, magnez, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, które lepiej się przyswajają dzięki mikronizacji naszej mąki. Idealna do wypieków.

Teraz możesz kupić nasze mąki w większych 3kg opakowaniach. Zadbaj o swoje zdrowie dbając o środowisko!

Bezglutenowa mąka quinoa, czyli komosa ryżowa

 

Komosa ryżowa nazwana została “świętym zbożem Inków”. Quinoa jest jedną z najstarszych roślin, które uprawiane były w Ameryce Południowej (ok. 5000 lat temu). Hiszpańscy konkwistadorzy wprowadzili ją na europejski rynek dopiero w W XV wieku.

Quinoa znana jest też jako ryż peruwiański i już od tysiącleci była podstawą żywienia antycznych cywilizacji. Nazwana była “Matką Zbóż”. Co ciekawe, komosa ryżowa była czczona i uznawana za roślinę, która daje życie. 

Komosa ryżowa – właściwości zdrowotne

Quinoa zawiera w sobie wszystkie aminokwasy, które są potrzebne do budowy białek mięśni. Mąka quinoa to źródło metioniny, lizyny czy cysteiny – są to aminokwasy, które bardzo rzadko występują w zbożach. Aminokwasy potrzebne są do syntezy keratyny, czyli składnika odpowiedzialnego za wygląd włosów czy paznokci. 

Ziarna quinoa są bogatym źródłem fosforu, żelaza, cynku, wapnia, kwasu foliowego czy magnezu. Cynk ma silne działanie antyoksydacyjne. 

50% suchej masy ziarna komosy ryżowej stanowi skrobia, która jest głównym składnikiem energetycznym. Naturalnie bezglutenowa.

Mąka z komosy ryżowej zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i obniżenia ryzyka miażdżycy oraz chorób układu krążenia.

Mąka quinoa – co można z niej zrobić?

 

Mąka z komosy ryżowej znajdzie zastosowanie w dietach eliminacyjnych (nietolerancja glutenu). Quinoa ma delikatny, orzechowy posmak. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania deserów i dań wytrawnych.  Mąkę quinoa można podprażyć na suchej patelni, do momentu aż nabierze lekko brązowej barwy – nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 

Mąka z komosy ryżowej może być łączona z innymi gatunkami mąk. Należy wziąć pod uwagę, że mąka quinoa nie zawiera glutenu, dlatego nie będzie “zachowywała” się tak samo, jak mąka np. pszenna. 

Zastosowanie w kuchni: 

  • chleb, flatbread
  • muffiny, ciastka kruche
  • spody do ciast
  • naleśniki, pancakes’y
  • cieniutkie placki francuskie
  • zagęstnik sosów, zup
  • panierki

 Odmiany komosy ryżowej…

 

  • Komosa biała (lebioda) – powszechnie uznawana za chwast. Nie wszystkie części tej rośliny są jadalne, dlatego często roślina może być przyczyną zatruć!
  • Komosa czerwona – rośnie na półkuli północnej, również w Polsce. Nasiona wykorzystuje się do produkcji mąki czy kasz.
  • Komosa czarna – najmniej popularna, występuje na półkuli południowej. Charakteryzuje się lekko słodko-orzechowym posmakiem.

Ciekawostki!

Mąka z komosy powstaje poprzez zmielenie nasion w całości, następnie usuwa się związki, odpowiedzialne za gorzki smak i toksyczne właściwości.

Quinoa może być bezpiecznie spożywana przez diabetyków. Posiada wysoką zawartość D-ksylozy i maltozy – węglowodanów złożonych. Mąka zawiera błonnik, który obniża poziom glukozy we krwi. Ma niski indeks glikemiczny (35).

Komosę ryżową uprawia się w największej ilości w: Boliwii, Chile czy Peru. Dzięki temu, że quinoa odporna jest na niekorzystne warunki środowiskowe, to często uprawiana jest na terenach górzystych.  

 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-z-komosy-ryzowej-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-z-komosy-ryzowej,27243.html

https://dietetycy.org.pl/komosa-ryzowa/

https://kcalmar.com/blog/2016/06/08/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-odzywcze/

Gotowy do wysyłki w 1-3 dni robocze z Polska


Inne produkty sprzedającego
Menu dostępności ✖

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor