Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Bezglutenowa mąka ryżowa, mąka pudrowa 500g – Moncana

Bezglutenowa mąka ryżowa, mąka pudrowa 500g – Moncana

7.99 

ul. Villardczyków 17, ,
58--306 Wałbrzych

Dane kontaktowe:
Telefon: 783424166
Adres e-mail: g.orlik@moncana.pl

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

banner

Parametry produktu

Waga05 kg
Opis

Dzięki mikronizacji, nasza mąka ryżowa zyskuje pudrową konsystencję i zapewnia lepszą biodostępność składników odżywczych. Idealna dla osób z celiakią. Bogata w błonnik, witaminy B, magnez i żelazo.

Teraz możesz kupić nasze mąki w większych 3kg opakowaniach. Zadbaj o swoje zdrowie dbając o środowisko!

Mąka ryżowa bezglutenowa

Starannie wyselekcjonowany ryż przechodzi przez proces mikronizacji, dzięki czemu nasza mąka zyskuje wyjątkową lekkość i jest bardziej przyswajalna. Jest nie tylko mniej kaloryczna, ale także bogata w wartości odżywcze, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do zrównoważonej diety.

Dzięki naturalnej bezglutenowości, mąka ryżowa jest idealna dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, zapewniając smaczne i bezpieczne posiłki.

 

Zastosowanie mąki ryżowej – co z niej zrobić?

 

Mąka ryżowe znajdzie wiele zastosowań w kuchni podczas przygotowywania wypieków czy przeróżnych dań. Idealnie nada się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich wypieków czy potraw. Pamiętając o właściwych proporcjach, przy zamienianiu zwykłej mąki na ryżową, można stworzyć takie dania i wypieki jak:

 

  • Przygotowania lekkich racuchów i naleśników, które zachwycą swoją delikatnością i smakiem
  • Zagęszczania zup i sosów, dodając jednocześnie wartości odżywcze i gładką teksturę
  • Panierowania ryb i mięs – panierka z mąki ryżowej jest delikatnie chrupiąca i złocista
  • Pieczenia ciast i ciasteczek, oferując subtelny smak i lekką konsystencję

Wypieki cechują się większą kruchością, będą też twardsze. Żeby ciasto były mniej kruche, można dodać inne mąki lub dodać do ciasta kawałek banana czy więcej jajek.  


Mąka ryżowa znajduje zastosowanie również w kosmetyce – szczególnie osoby z Azji, doceniają jej właściwości. Kwas fe­ru­lo­wy i alan­to­ina, zawarte w mące ryżowej pomagają w stanach za­pal­nych skó­ry i poprawiają wygląd cery.

Mąka ryżowa – właściwości

Mąka ryżowa to produkt bezglutenowy, który będzie idealny dla osób chorych na celiakię, nietolerancję glutenu, alergię na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.  Mąka ryżowa jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników odżywczych takich jak: 

  • witamina B1
  • witamina B6
  • żelazo, magnez, cynk
  • błonnik

Mąka ryżowa jest sycąca, za sprawą błonnika, co dodatkowo wspomaga działanie metabolizmu i daje poczucie sytości na dłużej. Dzięki temu często jest stosowana przez osoby, które chcą zrzucić parę kilogramów.  

Mąka ryżowa bezglutenowa pudrowa

Mąka ryżowa idealna dla osób na diecie…


Mąka ryżowa nie tylko naturalnie jest pozbawiona glutenu, ale również w porównaniu do mąki pszennej jest dużo mniej kaloryczna, co powoduje, że bardzo często jest wybierana przez osoby będące na diecie. Zamiana zwykłej mąki na mąkę ryżową to nie tylko dostarczenie organizmowi mniej kalorii, ale również wprowadzenie do swojego menu nowego, ciekawego smaku i wielu składników odżywczych.  Dodanie mąki ryżowej do potraw czy wypieków nie tylko ubogaci danie, ale podbije jego aromat i doda orientalnego posmaku!

Zamiana mąki pszennej na mąkę ryżową 

Zdecydowanie warto! Należy jednak pamiętać o właściwych proporcjach. Mąka ryżowa jest bardziej kleista i ma właściwości higroskopijne. Co to oznacza?  

  • 1 szklanka mąki pszennej w przepisie = ¾ mąki ryżowej

Mąka ryżowa jest naturalnie bezglutenowa, ale ma właściwości higroskopijne, co powoduje, że łatwo może pleśnieć. Warto wiedzieć, że właściwe przechowywanie wypieków, może znacząco przedłużyć ich świeżość. W porównaniu do innych mąk, wypieki z mąki ryżowej będą miały krótszy termin zdatności do spożycia. 

Mąka ryżowa w porównaniu do innych mąk jest stosowana w naszej kuchni dosyć rzadko. Nie powinno to dziwić, ponieważ charakterystyczna jest dla dań z Dalekiego Wschodu, skąd się wywodzi i gdzie była uprawiana. Do Europy zawitała jednak wiele lat temu, w czasach, w których powstawały szlaki handlowe. Szczególnie zyskiwała popularność w krajach basenu Morza Śródziemnego – Grecja czy Włochy. Mąka ryżowa zaczęła być traktowana jako zdrowy i smaczny zamiennik mąki pszennej. Obecnie stosowana jest na całym świecie i z roku na rok zyskuje na popularności. 

Mąka ryżowa świetnie nadaje się do produkcji domowego chleba czy bułek. Wypieki mają  inny, ciekawszy smak i aromat. Są również bogatsze w składniki odżywcze w porównaniu do zwykłej mąki. 

Wybierając naszą bezglutenową mąkę ryżową, wybierasz produkt, który nie tylko urozmaici Twoje kulinarne doświadczenia, ale także przyczyni się do poprawy Twojego zdrowia i samopoczucia.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235261811830026X#sec2

http://www.naturalwellbeing.com/learning-center/rice_flour/

Gotowy do wysyłki w 1-3 dni robocze z Polska


Inne produkty sprzedającego
Menu dostępności ✖

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor