Gotowy do wysyłki w 1-3 dni robocze z Polska
Zarejestruj się jako sprzedawca i zacznij korzystać z portalu już w kilka minut!
9.99 zł
Szybkie i bezpieczne płatności online,
Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani
Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.
Waga | 05 kg |
---|
Mąka gryczana charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi. Poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni, pozytywnie wpływa na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych.
Teraz możesz kupić nasze mąki w większych 3kg opakowaniach. Zadbaj o swoje zdrowie dbając o środowisko!
Mąka gryczana pełnoziarnista, znana z intensywnej, ciemnej barwy oraz unikalnego, orzechowo-kakaowego aromatu jest idealna do pieczenia chleba, tworzenia kruchych tart, czy jako bazowy składnik spodu pod sernik. Ta bezglutenowa mąka zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale również bogactwem korzyści zdrowotnych.
Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich.
Witaminy i minerały:
Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?
Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze.
Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?
Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask.
Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!
Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii, 2014, 1.
Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
Przywróć domyślne ustawienia | Podświetlenia linków Podświetlenia linków |
Wielkość czcionki Średni tekst Duży tekst Bardzo duży tekst | Odstępy Małe odstępy Większe odstępy Duże odstępy |
Przyjazny dla dyslek... Przyjazny dla dyslek... | Kursor Duży kursor Przedownik do czyt.. |