Bezglutenowa mąka gryczana – pełnoziarnista, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g – Moncana

Bezglutenowa mąka gryczana – pełnoziarnista, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g – Moncana

9.99 

ul. Villardczyków 17, ,
58--306 Wałbrzych

Dane kontaktowe:
Telefon: +48502147303
Adres e-mail: [email protected]

Zobacz wszystkie produkty sprzedającego

Wygodna płatność

Szybkie i bezpieczne płatności online,

Bezpieczeństwo

Wszyscy sprzedawcy są weryfikowani

Jakość

Stawiamy wyłącznie na wysokojakościowe produkty regionalne.

Parametry produktu

Waga05 kg
Opis

Mąka gryczana charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi. Poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni, pozytywnie wpływa na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych.

Teraz możesz kupić nasze mąki w większych 3kg opakowaniach. Zadbaj o swoje zdrowie dbając o środowisko!

Bezglutenowa mąka gryczana pełnoziarnista

Mąka gryczana pełnoziarnista, znana z intensywnej, ciemnej barwy oraz unikalnego, orzechowo-kakaowego aromatu jest idealna do pieczenia chleba, tworzenia kruchych tart, czy jako bazowy składnik spodu pod sernik. Ta bezglutenowa mąka zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale również bogactwem korzyści zdrowotnych.

Jakie właściwości ma mąka gryczana?

Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich.  

  • Wysoka zawartość błonnika – usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie cholesterolu
  • Moc antyoksydantów – polifenole – neutralizują wolne rodniki w organizmie, działają przeciwzapalnie
  • Niskie IG – niski indeks glikemiczny
  • Bogactwo białka

Witaminy i minerały:

  • witaminy z grupy B,
  • mangan,
  • żelazo, magnez, potas, cynk

 mąka pełnoziarnista gryczana

Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni

Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?

 

  • Wypieki – chleb, ciasta, ciasteczka
  • Naleśniki, placki, pierogi, kluski, bliny
  • Zagęszczanie sosów i zup
  • Makarony

Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze. 

Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?

Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask. 

 

Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!

  

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii, 2014, 1.

Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

Gotowy do wysyłki w 1-3 dni robocze z Polska


Rma sugerowane przez DPR

Inne produkty sprzedającego
Menu dostępności

Przywróć domyślne ustawienia

Podświetlenia linków

Wielkość czcionki

Odstępy

Przyjazny dla dyslek...

Kursor